fredag 12. juli 2013

Lensmannsveien 28, Skien

I noen gamle papirer fant jeg en overdragelse av en eiendom i Graaten, Skien, og nyskjerrigheten var vekket. Hvor var eiendommen som hadde vært i familiens eie i ca 100 år? Eiendommen ble ervervet 25. mai1825. Jeg vet ikke nøyaktig hvor lenge "vi" bodde der, og jeg vet ikke hvem som overtok etterat mine oldeforeldres død.
 Dette koselige familiebildet vet jeg ikke når er datert. Mine oldeforeldre Karen og Gunder Pedersen sitter i front, hvem de andre er vet jeg dessverre ikke. Oldemor døde i 1922, så det er før den tid.

Her er eiendomsoverdragelsen:
"Efter og underskrevne Abraham Hansen tilstaaer herved og vitterlig gjør at have fra mig og arvinger til Peder Gundersen og arvinger, solgt og overdraget,  mine paa  Madskagen ved Graaten paa Giemsøe Klostergrund i Solum Præstegjeld af nye opbyggede Huusebygning bestaaende af stue, kjøkken og kammer, alt for den imellem os omforenede Kjøbesumma 95 spd, hvilken kjøbesumma Halvfemsindstyve og fem specier ere mig betalte, og skal førbemeldte vaaningshuus i den stand samme nu forefindes med ald den muur og naglefaste indredning paastaa følge og tilbehøre bemeldte Peder Gundersen og arvinger uden anke eller paatale af mig eller arvinger, da jeg for salget i alle maader bliver hjemmel efter loven.
Skriftlig kontakt er ikke oprettet. Dette til bekreftelse under min haand og vidners overvær.

Bjørndahlen den 12. april 1828.
Til vitterlighet
H.A. Ingebretsen                    Abraham Hansen


Diedrich v Cappelen Eyer af Gjemsøe og Bradsberg Hovedgaard med underliggende Gods Gjør vitterligt: at have tilladt Abraham Hansen at opbygge et Huus paa Gjemsøe Hovedgaards Grund på søndre side af Landeveien til Graaten lige over for Kapt. Noords Hauge og er han til den ende opmålt samt af følgende størrelse:
Nordre side langs       Øst og Vest     28 al
Vestre side                 Nord og Syd   33 al
Søndre side                Øst og Vest     26 al
Østre side                   Nord og Syd   30 al
paa følgende Betingelser:
1.     I aarlig grundleie betales hver års julaften…
2.     Husets Eier foretar efter tilsigelse aarlig 1 mands og 1 fruentimmer arbeidsdag eller dersom disse ikke fordres in natura betales den første med 32/? og den siste med 16/?
3.     Tomten skal straks forsvarlig innhegnes således at intet kreatur kommer udenfor samme.
4.     Hustes eier må aldrig lade sine kreaturer gaa løse i Klostergaderne eller andet steds på Klostrets Grund.
5.     Huusfolk må ikke inntages uden Klostereierens spesiells tilladelse.
6.     I tilfelle af salg er Klostrets eier forkjøbsberettiget til huset når han vil give derfor hvad enhver anden…. skal give.
7.     Husets eier er efter tilsigelse forpliktet at arbide for Klostrets Eier mod saadn betaling, som er almindelig for det arbeide hvortil han bruges.  Forsømmes nogen av disse forpligtelser er tomten forbrudt saaledes at Klostereieren er berettiget til at nedrive huset uden  opsigelse og iden indkallen til forligelseskommissionesn lovmål og dom

Til bekreftelse….. denne grundbog under min haand.
Haven ved Skien d. 25. mai 1825
på Cappelens vegne.
Jeg har sett på endel folketellinger og i 1865 bor
Sidsel Rasmusdatter der. Hun er enke. Hennes mann Peder Gundersen døde i 1834 da han falt i vannet (druknet).
Sidsel bor i huset sammen med sin datter Inger og hennes svenske mann Joels Jonassen og deres bran Johan, Peder, Augusta og Johanne.
Sønnen Gunder bor også hjemme, han er sømand.
Det bor også en logerende Anund Thorsen i huset. Folksomt med andre ord.

Folketellingen 1900 da bor toldoppsynsmand Gunder Pedersen der med kone Karen, sønn Hermann og datter Gunda. Det står at min bestemor Gunda "gaar i huset hjemme". Hun er på det tidspunktet 17 år.
Den siste folketelligen som er på nettet er i 1910:
Gunder og Karen bor da her sammen med sin datter Jacobine.
Jacobine styrte i mange år sin bror Peders forretning i Skien. Peder døde tidlig og Jacobine overtok forretningen. Etter foreldrenes død flyttet hun forretningen til foreldrens hus i Graaten som hun overtok. Hun solgte forretningen omkring 1949.
Jacobine gifter seg med tømmermannen Hans Johannessen og de fikk sønnen Sverre som flyttet til Notodden. Han kone het Marie (Mie) Johannessen.

Jeg vet også at det har bodd en pleiedatter i huset, men ikke på hvilke tidspunkt. Det var

Ingeborg Kristine Halvorsdatter f. 10.2.1877, datter av Halvor Petter Halvorsen født på Skjelbred og kone Kari Olsdatter Sannes.
Foreldrene hennes var bosatt på Moldhaugen og døde der.
Eiendommer står der i beste velgående den dagen idag og ser slik ut:
 Bildet er sakset fra Google map.

Det var min tippoldefar Peder Gundersen, født i begynnelsen av 1800-tallet som kjøpte eiendommen. Min olderfar og bestemor er født her.

Det var husets historie så lenge det var i familiens eie altså fra 1828 - 1949. Ja tenk om vegger kunne snakke...

Hvem som overtok etter det og drev kolonialforretning der det vet jeg ikke men det står "Kolonial E. Kristiansen" på døren.

Nåja, det gleder iallefall et bevaringshjerte som mitt å se hvor fint det er tatt vare på og takker de ansvarlige for det.
Jeg tar gjerne noen tilbakemeldinger på dette.

7 kommentarer:

 1. Fin slektsblogg du har. Var gøy å lese og se flotte bilder. Jeg driver også med slektsforsking. Er født i Hønefoss, vokst opp i Skien og flyttet videre til Bærum og er nå tilbake i Hønefoss.

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha, alltid hyggelig å få tilbakemeldinger på det man brenner for. Slektsforskning er en spennende hobby og jeg tror man må være glad i puslespill for å holde på med dette.
  Det er også viktig å levere røtter til neste generasjon.
  Håper du følger meg videre. Det vil bli mye stoff fra speiellt Ringerike, men Skien og Eikerbygdene er mine steder. Kommer nok en liten tur innom Sverige også om en stund.
  Bloggen er ny og anerekkene lange så det tar nok litt tid
  :-) Else Marie

  SvarSlett
 3. Hei! jeg bor i gråten og er litt nyskjerrig på gamle lensmannsveg 28.
  Var det noe slags form for forretning på hjørne av huset der før det ble solgt i 1949? Klarer ikke å spore opp noe informasjon om det.
  Mvh Tor Kallestad

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og takk for interessen.
   Det var jo mine oldeforeldre som eide denne eiendommen og min bestemor vokste opp her. Jeg vet ikke mer enn det som ble fortalt meg og som jeg skrev om i bloggen: Tante Bine (Jacobine) styrte i mange år sin bror Peders forretning i Skien. Peder døde tidlig og Jacobine overtok forretningen. Etter foreldrenes død flyttet hun forretningen til foreldrens hus i Graaten som hun overtok. Hun solgte forretningen omkring 1949.
   Jacobine gifter seg med tømmermannen Hans Johannessen og de fikk sønnen Sverre som flyttet til Notodden.
   Hva som er av dokumentasjon vet jeg ikke. Butikken til Peder var konfeksjon, han døde tidlig så jeg vet ikke så mye om dem.
   Ingen av de andre barna bodde i Skien lenger så det var vel dessverre ingen i familien til å ta over.
   Hvis jeg finner ut noe mer skal jeg oppdatere bloggen med det. 😀

   Slett
  2. Mener å ha hørt at det var en kolonialforretning der etterat den ble solgt, men det har jeg ingen dokumentasjon på. Skal se om jeg finner ut at det.

   Slett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Hei Tor.
  Nå har jeg sjekket ut eiedommen. Den ble overtatt av min grandtante Jacobine i 1922 da min oldemor døde. Jacobine drev da forretning i sidebygningen. Det ble utskilt en tilleggstomt i til Jacobine i 1958. Senere ble eiendommen overført til hennes sønn og han solgte den videre til Elie Kristiansen i 1977. Hun drev kolonialforretning i sidebygningen. Håper er grei informasjon for det. Dette er tinglyst.
  Si gjerne i fra om det er noe mer du lurer på, så hjelper jeg såsant jeg kan.

  SvarSlett