søndag 28. desember 2014

Oldemor Maren Elise Olsdatter Fægri og hennes fars familie

Slektens vandring fra Nordre Kjernet, en husmannsplass under gården Helgeland, i Hole til Fægri (Feieren), også kaldt Snaketangen på Tyristrand, og videre til "det forgjette land"

Oldemor Elise som jeg vil kalle henne på bloggen, (slik jeg har forstått det, så brukte hun Elise navnet til daglig), så dagens lys helt nede ved Tyrifjordens bredd en sommerdag i 1846, den 22. juni.

Hennes liv på Tyristrand, gift med min oldefar bruksbestyrer Eiel Eriksen, fra Eiker har jeg skrevet før og du  kan dere lese her...

I denne bloggen vil jeg skrive om hennes fars familie, søsken og hans aner tilbake til husmannsplassen Kjernet.
Kjernet ble senere kjøpt opp av forsvaret, og lå idyllisk til, vil jeg tro, når jeg ser plasserinen på kartet helt neded ved Randselven.  

Hennes foreldre var:
Anne Olsdatter Haga, født 1. januar 1817 på gården Haga, Stranden på Ask og
Ole Hansen Fegri, født 14. mars 1817 på Nordre Kjernet, en husmannsplass under gården Helgeland på Røyse.
De giftet seg i Norderhov Kirke 16. september 1845.

Ole og Anne fikk barna: 1.  Maren Elise (min oldemor), født 22. juni 1846
 2.  Mathilde Olava, født 20. mars 1848 (bildet)
 3.  Hans Andreas, født 28.3.1851
 4.  Ole Martin, født 3. januar 1853
 5.  Johan Edvard, født 16. november 1855
 6.  Anton, født 6.oktober 1857
Alle barna er født på plassen Fegri, som deres bestefar Hans Iversen Kjernet hadde overtatt etter Christen Gulbrandsen 6. mars 1840.
Se tinglysningspapirene, pantebokd II side 325: Snaketangen, utskilt fra Gomes matrikkel nr 33 1836 under navn af "Tangebraaten", matr. No 67 (?? noe jeg ikke klarer å tyde) nr 189d i 1836.
 (Bildet er skannet fra Norske gårdsbruk, så jeg er litt usikker på om det var akkurat dette bruket de bodde på, men det er fra Snaketangen og tatt ca år 1900. De så vel ikke så ulike ut disse plassene vil jeg tro)
Når jeg studerer "Matrikkelen 1838" ser jeg at Hans Iversen Kjernet allerede bor på Fegri. Kan være han og familien flyttet dit før de overtok plassen...?? Enkelte spørsmål vil vel alltid bli ubesvarte hvis ikke noen som leser bloggen min kan gi meg noen svar.
Ole Hansen, og familien emigrerte til Amerika i ca 1964. I "sies det" at hele familien omkom i en brann "over there" og derfor ikke hadde noen etterkommere i Amerika. Etter endel søkinger på nettet kan det se ut til at dette ikke helt stemmer helt
Oldemor Elise ble igjen i Norge og skulle reise etter når hun hadde blitt konfirmert (se egen side link ovenfor).

Min tippoldefar Oles foreldre var:
Hans Iversen Kjernet, født i november 1791 på Nordre Kjernet, død 22. febr. 1858 på livøre Fægri. (Sønn av Iver Knudsen, antagelig Nordre Kjernet og Olea Hansdatter.)
Marthe Gulbrandsdatter Bye, født på By i 1789 hun døde 28. april 1847 på livøre Fægri. (Foreldrene var jordløs husmann og skredder Gulbrand Olsen og hustru Marte Maria Nilsdatter.)

De giftet seg i Hole Kirke i 28. mars 1816. Ved giftemålet står de oppført som Hans Iversen Stadum og Marte Gulbrandsdatter Averøen.

Hans og Marte fikk barna:
 1. Ole (min tippoldefar) født 17. mars 1817
 2. Gulbrand født 22. des 1819
 3. Dødfødt pike i 1823
 4. Dødfødt pike i 1827
 5. Johannes født 20. mars 1830

Det var altså 3 gutter som vokste opp, og alle er født på Nordre Kjernet, og som  var med på flyttelasset til Fægri (Feieren).
Nordre Kjernet, var den nordligste av Kjernet plassene og lå helt oppe ved Storelva. Plassen hadde  50 mål jord i 1854.
(Kilde: "Bygda og folket av Gudmund Bakke")

Jeg har førsøkt å gjennskape husmannsplassene på Helgelandsmoen ved å legge de til på dagens kart. Håper jeg har truffet sånn omtrent stedene. Dessverre ligger Kjernetplassene fortsatt innenfor sperret område så jeg har ikke fått tatt noen bilder derfra:
I og med at jeg visste at Ole hadde flyttet til Amerika med barna, ble jeg nysgjerrig på hva som  hadde skjedd med de to andre guttene og begynte å studere kirkebøker, Det ville være fint å se om jeg fant noen flere slektninger.
Jeg fant at: 
Gulbrand gifter seg 9. april 1845 med Thorin (Katrine) Larine Henriksdatter Frognereie (her varierer navnet litt).
De fikk barna:
- Hans født i Hole 17. mai 1846 og
- Martin født i Norderhov 38. oktober 1848, ved hans dåp i Norderhov kirke står det, gårdmann Gulbrand Hansen Brua og Kathrine Larine Henriksdatter,  (mors navn varierer litt men senere står hun som Kathrine.
Johannes fant jeg ingen spor etter på det tidspunket...
Senere fant jeg at begge brødrene flyttet til Amerika i 1851, Gulbrand med kone og to barn og Johannes som ungkar.
I korte trekk vil det si at min oldemors far, søsken og onkler flyttet alle til Amerika og de bodde ikke så langt i fra hverandre. Gulbrand og Johannes flyttet 13 år før Ole.

 Bildet viser Gulbrand/Gilbert og Kathrine Faegry i deres hjem

Brødrene bosatte seg i Allamakee, Iowa, de var farmere og etter hva jeg skal se klarte de seg godt.
Gulbrand tok navnet Gilbert Faegre og Johannes, John Faegre.
De har sågar sin egen kirkegård hvor endel av familien er begravet (ikke Ole og hans familie)
Johannes giftet seg med norskfødte Gunild/Gunell/Carnelia, det opereres med litt forskjellige navn men hun er født i Norge i 1827 og utvandret i 1848, (mer har jeg ikke klart å finne om henne.
Det ble født flere barn der borte men jeg går ikke inn på dem her...

Sønnen til Gulbrand/Gilbert fortalte at deres første hjem var en hule gravd i siden på en ås. Senere ble det bygget et tømmerhus som deretter ble erstattet av en komfortabel bolig. Fra regjereningen ble det kjøpt 280 dekar jord.
Begge var medlemmer av den norske lutherske kirken og i politikken var faren en lojal republikaner.
Hele interjuvet med sønnen finner dere her, ta en titt på denne linken...


Til avslutning på denne bloggen finner jeg at:
Ole, Anne og deres barn tok også navnet Faegre (ikke Hansen som jeg tidligere har trodd). De bosatte seg i Lafaette Allamakee. (ikke langt fra brødrene)
Ole døde i 1898 og Anne i 1894
Anton døde 6. mai 1930 i Black Hammer, Houston County Minnesota, han var singel.
Martin døde på samme tid og sted, han var også singel. Kanskje var det den branneb som jeg har hørt om tidligere...
Mathilda døde 6. sept 1925 i Houston, Minnesota, hun var også singel og jobbet som hushjelp
Hans Andreas og Johan Edvard har jeg ikke funnet enda, men vil oppdatere når jeg finner han

Gulbrand og hans Kathrine er begravet på den private kirkgården, det er også Johannes og hans Carnelia.
Når det gjelder deres etterkommere vil jeg nok komme tilbake til dem senere. Jeg har ikke funnet noen etterkommere etter oldemor Elises søsken...

Fotograf C. Engell, Spring Grove, Houston, Minnesota - bildet fikk jeg låne av Frøydun Fagervold.

Dette bildet dukket opp i gamle familiebilder, med litt søking fant jeg at fotografen holdt til i Houston, stedet hvor oldemors brødre bodde, jeg antar derfor at det er hennes søsken som er på dette bildet...  - og kanskje det var dette huset som brandt ned og to av brødrene gikk med i flammenes rov, men som sagt bare antagelser...

Hvis noen har ytterligere opplysninger om disse familene vil jeg sette stor pris på å få tilbakemeldinger... 

For de som ønsker å se slektslinjen ligger den under fanen Eiker/Tyristrand/Hønefoss

4 kommentarer:

 1. Jeg syns du har en veldig fin blogg. Leste med interesse dette innlegget da jeg driver et lite nettsted som henvender seg til Amerikanske slektsgranskere.
  Med vennlig hilsen
  Martin Roe Eidhammer
  http://www.martinroe.com/

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk det var hyggelig å høre. Det er utrolig inspirerende å få tilbakemeldinger på blogginnlegg. Du må gjerne dele den.

   Slett
 2. Hei, Jeg fant din blog og oppdaget at den var svært interessant for meg.

  Gjennom lang tid har jeg jobbet hardt for å finne noe mer ut om min oldemor, Ragna Olsdatter Færgri/Fegri. Jeg vet at hun ble født på Konnerud i Drammen i 1870 (den gang Skoger, Vestfold).

  Etter hvert fant jeg ut at hennes far (min tippoldefar) var Ole Martin Olsen Fægri/Fegri. Og så fant jeg din blog som ga meg mye av den videre historien.

  Jeg ser du skriver om Fegri-folkenes utvandring til USA. Det var ganske voldsomt hvor mange nordmenn som forsvant dit på den tiden. Jeg ser du skriver at Ole Hansen Fegri solgte gården i 1863, dro til Oslo og videre til USA med kone og barn.

  Min oldemor er imidlertid født på Konnerud (i 1870) og hun har fire søstre. Trolig er Ragna eldst, med andre ord ble de andre født etter 1870.

  Jeg ser at i andre deler av slekta har foreldre flyttet over til familie i USA, når de kommer til "pensjonsalder". Tror du det kan være tilfelle her også?

  Jeg har lett etter spor på Drammens kirkegårder etter Ole Martin Olsen (hennes far), men uten å lykkes. Det kan bety at foreldrene utvandret før de døde. Jeg fant at Ragna (og hennes mann) hadde vært gravlagt på Bragernes kirkegård, men at gravene nå var slettet.

  Et siste spørsmål: Vet du navnet på konen til Ole Martin Olsen? Har et navn Dorothea Andersdatter, men får ingen treff på det.

  Med vennlig hilsen Carl-Erik Christoffersen

  SvarSlett
 3. Hei.
  Dette var jo interessant. Jeg har egentlig aldri gått så mye i bredden på min oldemors søsken. Ser hennes bror Ole Martin Olsen ble født på Fegri 3. januar 1853. Mye av disse opplysningen har jeg arvet etter min onkel som var en ihuga slektsgransker allerede under krigen. Jeg har videreført endel av hans opplysninger og gransket videre på dem. Skal se hva jeg finner og kommer tilbake til det.
  Hilsen Else Marie Eriksen

  SvarSlett