fredag 16. august 2013

Erich Carlsen Staalhandske - oppdatering med ny informasjon.

Jeg ønsker nå å oppdatere det forrige innlegget angånde "far sjøl";  Erich Carlsen
Det dukker stadig opp nye interessante hendelser ved å søke på nettet. Det er utrolig mange kunnskapsrike folk som sitter på slektsforumene, de gir av sin viten til oss med mange spørsmål.

Gjennom en diskusjon vedr Erich Carlsens døtre kom det nye fakta på bordet.

Det viser seg at Erich var gift 4 ganger, ikke 3 som tidligere skrevet. Aktiv "kar" det der, men så ble han jo 85 år gammel. For ordens skyld så var han antagelig ca. 40 år når han kom til Norge.

Han giftet seg for 2. gang i Eiker/Fiskum med Eli Jensdatter. Dette ble oppdaget da vi fant hennes død i Kongberg 22. juni 1757. Her står det at hun var svensk og 48 år gammel, d.v.s. født ca 1709.
Spørmålet dukket da opp, hvordan kunne hun ha født 4 barn henholdsvis i årene 1717 - 1725 - 1728 og 1735?
Det neste jeg stusset over var navnet, hvordan kunne Elisabet/Lisbet bli til Elen i kirkboken for Kongsberg.

Ved en tilfeldighet kom jeg over det nye giftemåleti kirkeboken for Eiker. De forlovet seg 2. november 1749 i Eiker...
Gjennom fødselen til Eric Erichsen (se forrige innlegg) i Hof 1735 vet jeg at hans første kone het Elisabeth Jensdatter. Utenom denne fødslen + en dåp (Hof 1735 1/47), hvor det står: "fadder Elisabeth Staalhansche" ble navnet hennes stadfestet.

Fra Erichs skifte på Kongsberg vet jeg at han hadde 4 barn (som vokste opp) det kan ha vært flere som ikke er funnet, men da døde de i såfall som barn og er ikke er nevnt i skiftet.

Jeg tar barna kronologisk her, men gjør oppmerksom på at jeg ikke har funnet fødslene til 3 av dem men har regnet ut fødselsår fra nevnte aldre, dette kan selvsagt vike litt med et år i hver retning eller feilskriving.

1717          Lisbeth Erichsdatter Staalhandske
1725          Petter/Peder Erichsøn Staalhandkske
1729          Christine/Kristi Erichsdatter Staalhandske
1735          Eric, min 3. tippoldefar (jeg bruker denne skrivemåten på han, da det sto slik i
                  kirkeboken.
                  Det er også en fin måte å holde alle Erich'ene som dukker opp etterhvert, fra
                  hverandre).

For den våkne leser, kanskje for de spesiellt interesserte, jeg legger ut noen tankekors her som gjør slektsgranskning til noe ekstra spennende.

Ifølge Vigerusts (se forrige linken) sier Erich at han kom til Norge i 1718... bosatte seg i Hof, når??. Jobbet som hammersmed ved Eidsfoss Jernverk 29. november 1734, dette underbygges også av Erics fødsel i 1735.
Dog fødselen til de 3 første barna kan jeg ikke finne i Hofs kirkebøker...
Hans første ekteskap med Elisabeth Jensdatter kan jeg ikke finne, hvor var hun og datteren Lisbeth før 1718?
Det som også er merkelig med de to første ekeskapene er navn og nasjonalitet. Ut fra det jeg nå vet, vil jeg tro at også Elisabeth er svensk. Lisbeth er født før Erich kom til Norge
Både Elisabeth (1) og Eli (2) har nesten identiske fornavn, begge heter Jensdatter til etternavn, og antagelig er svenske. Det står i kirkeboka ved Eli/Elans død at hun er svensk...

Alle barna er ektefødte...
Jeg har også lett etter dem som konfirmanter, med i følge et spørsmål i "Slektshjørnet" viser det seg at konfirmasjoner (Wikipedia) ble innført i 1736. Jeg leter fortsatt etter Erics konfrimasjon men finner den ikke i Hof eller Eiker/Fiskums kirkebøker.
I min neste blogg vil jeg komme nærmere inn på de 4 barna og hva det ble med dem. Lisbeth giftet seg faktisk i Norderhov i 1742 med Anders Erichsen Wiul.

Dette er nok for denne gang og hvis noen kan kaste lys over disse spørsmålene min "hopper jeg i taket av glede".

Bruk gjerne kommentarfeltet her på bloggen, eller skriv på facebook der jeg kunngjør bloggen min.

3 kommentarer:

 1. Alltid spennende å lese bloggene dine, og denne personen tipper meg det kommer flere oppdateringer på etter hvert som du klarer å grave frem informasjon. Spennende, han har i alle fall satt spor etter seg, med 4 ekteskap og flytting og barn, så får vi bare krysse fingrene for at de sporene kommer så tydelig frem etter hvert at du får vite enda mer om din 3xtipp og hans nærmeste :-)

  SvarSlett
 2. Takk skal du ha.
  Ja, jeg håper da at det etterhvert kommer noen svar på spørsmålene mine. Det som også slår meg er at det er ganske stor aldersforskjell på barna. Lisbet var faktisk rundt 18 år da Eric ble født???
  Det blir nok flere innlegg om denne mannen vil jeg tro.

  SvarSlett
 3. Mange takk for de artikkel. Sorry, but I have to switch to English, as my Norwegian is terrible. I too am a descendent of Eric Carlsen Staalhanske: Eric Carlsen > Peter Ericsen > Nils Petersen > Magnus Nilsen > Martha (Martine) Magnusdatter married Peter Gravley > Mark Peter Gravley > Mark Lee Gravley (me).

  SvarSlett